Ce este sărăcia extremă?

Ați auzit vreodată de „sărăcie extremă”? Mai precis, se găsesc în sărăcie extremă toți acei oameni care trăiesc cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi. La un calcul scurt, asta înseamnă aproximativ 38 de dolari pe lună. 150 lei pe lună. În România, conform Eurostat, peste o treime din populație (38,8%) este supusă riscului de sărăcie și excluziune socială.

Primul obiectiv de dezvoltare durabilă urmărește eradicarea sărăciei în toate formele sale și în orice context.  Pentru a contribui la diminuarea acestei probleme, este necesar să gândim acțiunile noastre în așa fel încât rezultatele să se reflecte în reducerea numărului celor care se află în risc ridicat de sărăcie şi promovarea incluziunii sociale.

Mai întâi de toate, la nivel de individ este recomandat să cunoaștem ce înseamnă sărăcia extremă, care sunt cauzele ei și ce impact are asupra drepturilor și nevoilor omului. Este important să conștientizăm că sărăcia este o problemă la nivel global și să cunoaștem distribuția acesteia atât la nivel local și național, dar și la nivel global, pentru a veni cu un set de soluții care să diminueze efectele pe scară largă. O persoană se află în sărăcie atunci când nu poate să-și satisfacă nevoile de bază (hrană, adăpost, acces la servicii medicale și educație etc.) și nu atunci când nu deține ultimul model de smartphone sau este nevoit să meargă cu un mijloc de transport în comun și nu cu mașina personală.

Sărăcia este una dintre cauzele excluziunii sociale, iar noi avem un rol important în reducerea efectelor cauzate de această problemă. Există diferite măsuri prin care ne putem implica. Ne putem uita în jurul nostru, în comunitatea în care trăim pentru a identifica cazuri de sărăcie ca apoi să ne gândim la ce putem face pentru a diminua efectele acestei probleme. Și cel mai important, dacă soluția pe care noi o propunem rezolvă o situație urgentă sau contribuie proactiv la îmbunătățirea unui sistem coerent în societate care asigură egalitatea între oameni.

În cadrul proiectului Implicat în comunitate, cercetașii au ales să se implice în comunitate prin propuneri de proiecte care au avut ca scop incluziunea socială a anumitor grupuri țintă. Centrul Local Licos Timișoara a implementat proiectul Supraviețuitorii al cărui scop a fost integrarea în societate a copiilor din centrele de plasament cu ajutorul metodelor cercetășești prin crearea unui cadru de cunoaștere, învățare alternativă și întărirea încrederii de sine a copiilor din centre de plasament.

Astfel, cercetașii care au dezvoltat acest proiect și-au dorit să își aducă contribuția la dezvoltarea copiilor și la creșterea șanselor de a fi integrați în societate a celor ce provin din medii defavorizate. Practic, ce ne-am propus prin acest proiect a fost să oferim ceea ce știm și facem în mod curent – facilitarea de activități educaționale și de dezvoltare personală – tuturor persoanelor în mod egal, indiferent de mediul de proveniență sau de statutul socio-economic al participanților. Acesta este un exemplu concret de acțiune directă prin intermediul căreia cercetașii au contribuit la promovarea incluziunii sociale.

Vă încurajăm să informați colegi, prieteni, cunoștințe etc. cu privire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și să inițiați acțiuni care să contribuie în mod direct la atingerea acestora. Dacă aveți nevoie de sugestii, consultanță, mentorat pentru demararea de acțiuni sau orice fel de informații care să vă ajute în implementare, nu ezitați să ne scrieți.

Proiectul Implicat în comunitate este desfășurat de Organizația Națională Cercetașii României și finanțat prin programul de granturi Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *