Rolul Festivalului Luminii în promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă

Anul acesta, Festivalul Luminii – un proiect de tradiție al cercetașilor, a creat cadrul necesar pentru cei prezenți de a adopta un comportament responsabil față de mediul înconjurător și de a deveni mai conștienți cu privire la impactul acțiunilor lor asupra mediului înconjurător. Festivalul Luminii este un proiect cu caracter spiritual și interactiv și este răspunsul cercetașilor la lumea agitată în care trăim. Anual, acesta se desfășoară în 40 de comunități din România.

Organizatorii Festivalului Luminii Dej, ediția 2018, și-au dorit ca prin intermediul festivalului să abordeze 2 probleme: pe de o parte, faptul că membrii comunității au pierdut din vedere frumusețea lucrurilor mărunte și bucuria momentelor simple ale vieții de zi cu zi, majoritatea tinerilor fiind acaparați tot mai mult de tehnologie uitând să se bucure de prezent și de lucrurile simple din jurul lor.

Pe de altă parte, au identificat problema risipei majore de hârtie în rândul elevilor și lipsa modalităților de reciclare ale acesteia. Cu ajutorul Festivalului Luminii, au demarat o campanie de colectare de maculatură, în urma căreia au strâns 170 de kilograme de hârtie care au fost folosite în confecționarea a aproximativ 5000 de gulguțe, restul de hârtie fiind dusă la un centru de reciclare. În urma acestei activități,  comunitatea din Dej a observat un mod de folosință inedit al hârtiei uzate, gulguțele reușind să contribuie la scopul principal al festivalului, și anume, redescoperirea frumuseții lucrurilor mărunte!

Festivalul Luminii înseamnă mai mult decât un loc plin de lumânări, jonglerii, fotografii şi desene, artă urbană şi oameni. Festivalul Luminii înseamnă o modalitate de a opri timpul în loc, în ciuda agitaţiei zilnice urbane, şi de a face oamenii să contribuie, cu mic cu mare, la valorificarea timpului, a lucrurilor minore și relevante din viaţa cotidiană.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *