Cum ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur?

Sănătatea și dezvoltarea durabilă nu pot fi tratate separat, sănătatea, la fel ca și educația, este unul dintre motoarele societății care generează bunăstare și stare de bine, care la rândul lor, contribuie la crearea unei unei societăți durabile.

Sănătatea noastră și a celor din jurul nostru, indiferent de vârsta pe care o avem, trebuie să fie o prioritate atât la nivel individual cât și la nivel statal. Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3, Sănătate și bunăstare”, face referire la asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă, prin creșterea speranței de viață, reducerea mortalității infantile și a maladiilor grave etc.

Din păcate, țara noastră, se confruntă cu probleme precum tuberculoza, hepatitele, accesul inegal la serviciile de sănătate, supraponderaliatea și obezitatea, insuficientă activitate fizică și hrana nesănătoasă etc. Îmbunătăţirea accesului la servicii de asistenţă medicală de calitate este esenţială pentru funcţionarea adecvată a unei societăţi durabile. În aceeași măsură, este esențial ca noi să fim promotori ai unui stil de viață sănătos, să încurajăm un mod de viață proactiv prin combaterea obiceiurilor negative și favorizarea activităţilor sociale.

Cercetașii și-au asumat rolul de promotori ai acestui obiectiv prin implicarea în proiecte care au ca scop promovarea unui stil de viață sănătos prin încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase, a mișcării în rândul copiilor și adulților și a petrecerii a cât mai mult timp în natură ca și cadru de dezvoltare personală.

De exemplu, cercetașii de la sucursala „John Visser” din Câmpia Turzii au implementat proiectul „Distracție ca pe vremuri”, cercetașii de la sucursala „Insula Cercetașilor” din Bacău au desfășurat proiectul „Hai să ne distrăm ca în copilărie”. Prin intermediul acestor două proiecte, cercetașii au informat comunitatea despre ce înseamnă un stil de viață sănătos și activ și au promovat dezvoltarea armonioasă în rândul copiilor și tinerilor.

Cercetașii eXploratori (tineri cu vârste cuprinse între 15-18 ani) de la sucursala „Lotus” Tulcea au dezvoltat proiectul „Împreună pentru sănătate” care a venit ca răspuns la problema supraponderalității în rândul copiilor și adulților din comunitatea tulceană.  

În cadrul proiectului, cercetașii au îmbinat informațiile de specialitate cu jocurile și valorile cercetășești cu scopul de a contribui la creșterea preocupării pentru sănătate în rândul copiilor și adulților, având ca motto: „Mens sana in corpore sano”.

Activitățile sau „atracțiile” principale ale proiectului au fost toneta de mișcare, toneta cu fructe, punctele de recompensare, amprenta palmară colorată. Activitățile s-au finalizat cu promisiunea fiecăruia dintre copii de a consuma minim un fruct pe zi și de a face mișcare zilnic. Unul dintre cele mai importante rezultate ale proiectului este schimbarea perspectivei în rândul participanților și cultivarea sentimentului de empatie pentru oamenii care suferă de diverse afecțiuni. Un exemplu este testimonialul unui participant la proiect:

„Fetiței mele nu îi plăcea înainte să ia contact cu copiii cu dizabilități, îi era frică de ei și nu reușeam să îi explic că și ei sunt copii ca și ea, însă, după ce s-a jucat împreună cu mai mulți copii, printre care se aflau și copii cu nevoi speciale, mi-a zis că ar mai vrea să se joace cu astfel de copilași și că și-ar dori să îi ajute.”

Impactul asupra beneficiarilor proiectului a fost unul pozitiv, deoarece, prin diversele activități, părinții și copiii au plecat informați și mai conștienți cu privire la importanța unei vieți sănătoase precum și modalitățile prin care se poate menține aceasta (consumul de fructe, legume, mișcare zilnică etc). De asemenea, copiii și părinții au redescoperit într-un mod distractiv și informativ calitățile senzoriale ale fructelor, plăcerea mișcării și a activităților fizice prin joc.

Proiectele menționate mai sus fac parte din programul Implicat în comunitate, desfășurat de Organizația Națională Cercetașii României și finanțat prin programul de granturi Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *