Obiectivul 15 – Viața terestră

Țintele acestui obiectiv vizează un domeniu vast, cel al impactului antropic asupra mediului înconjurător, iar prioritățile sunt îndreptate spre protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea și repararea degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate. Viața omului depinde de pământ tot atât cât depinde și de ocean, de aceea este important să înțelegem că suntem parte a naturii și nu suntem separați de ea. Pentru a combate practicile distructive de mediu, activitățile omului ar trebui să se evidențieze printr-un management conștientizat cu scopul conservării și restaurării utilizării ecosistemelor terestre precum pădurile, regiunile umede, regiunile uscate și munții.

Un exemplu pozitiv de valorificare a mediului vine din partea cercetașilor de la Centrul Local Baden-Powell, care au implementat proiectul „Drumul tunului” – marcarea tematică a traseului turistic Azuga – Clăbucetul Taurului – zona tranșeelor din Primul Război Mondial (masivul Gârbova din Munții Baiului), în anul Centenarului Marii Uniri. Problema pe care au dorit să o rezolve prin intermediul proiectului a fost faptul că un loc cu puternică importanță istorică (zonă cu tranșee și adăposturi ale ostașilor români din Primul Război Mondial) aflat într-o zonă montană foarte vizitată (Clăbucet – Azuga/ Predeal) cunoscut în comunitatea locală, era, totuși, cvasinecunoscut în rândul turiștilor care frecventează traseele turistice din arealul respectiv și, în consecință, aproape deloc popularizat ca și zonă ecoturistică.

Soluțiile găsite de ei sunt concentrate în jurul ideii de promovare, dezvoltare și practicare a unui turism durabil, cu conștientizarea valorilor culturale și istorice a locurilor. Semnalizarea „Drumului tunului” și a zonei tranșeelor ar contribui la dezvoltarea unui turism durabil prin popularizarea unui traseu ecoturistic, tematic. Totodată, acest proiect este unul valoros prin prisma valorii culturale și exersarea gesturilor de recunoștință, arătând că sacrificiul total al tinerilor de acum 100 de ani din vreme de război nu este uitat și e încă prețuit de tinerii de azi. Astfel, unul dintre punctele forte ale acestui proiect este faptul că inițiativa a pornit de la tineri, care au identificat o nevoie a comunității, au propus o soluție și s-au angajat cu responsabilitate să o implementeze.

Metodele utilizate în implementarea proiectului au fost cele care stau la baza cercetășiei, ca mișcare de tineret globală, ce vizează dezvoltarea sentimentului apartenenţei la comunitate, a preocupării faţă de ceilalţi si față de sine. Ca cercetaş înveţi să trăieşti cu ceilalţi şi să ai o contribuţie activă la schimbările din comunitatea ta locală, naţională sau internaţională. O lume cu indivizi împliniţi pe plan personal, spiritual şi social este o lume mai bună. Doar îmbunătăţindu-ne pe noi înşine vom reuşi să facem lumea mai bună.

Practicarea unui turism durabil produce efecte în comunitatea locală, iar rezultatele în cazul proiectului cercetașilor de la Baden-Powell sunt vizibile și orientate pe termen lung: schimbarea esențială produsă în comunitatea vizată în urma implementării proiectului este, în primul rând, una de percepție pozitivă asupra nivelului de implicare a tinerilor în dezvoltarea durabilă a comunității. Concret, rezultatele acestui proiect s-au materializat în: panouri informative și indicatoare turistice către zona din munții Baiului unde se păstrează urme ale luptelor de la Predeal, pliante, afișe, informări despre traseul tematic pe mai multe site-uri și pagini Facebook, 1 eveniment de popularizare a zonei de turism durabil care a avut un foarte bun impact în presa locală, dar cu ecouri și în presa de nivel național. În rândul persoanelor informate despre proiect sunt și turiștii care parcurg traseul tematic „Drumul tunului” dinspre Azuga sau traseul dinspre Predeal, zone din Valea Prahovei cu un foarte mare aflux de turiști.

Testiomoniale din partea membrilor echipei:

„Ce ne-a motivat în acest proiect a fost dorința noastră de a da un semnal comunității, tinerilor în special, că lucrurile chiar pot fi îmbunătățite de fiecare dintre noi, și că nu trebuie să așteptăm neapărat ca această schimbare să vină din partea altcuiva, că putem noi înșine să fim un exemplu, o motivare, pe care cei din preajma noastră să le urmeze, aprecieze și chiar să le continue sau să le dezvolte. Un proiect care a fost la început al doar câtorva tineri și care sfârșit prin a devenit al întregii comunități locale și al multor cercetași de vârste diferite.”

„Rolul meu în acest proiect a fost promovarea proiectului pe rețele de socializare. După părerea mea, proiectul a avut o importanță mare nu doar pentru echipa mea, ci și pentru organizațiile implicate și asociațiile partenere. Reacția comunității a fost peste așteptările mele. Când am văzut, în ziua evenimentului, toți oamenii care urcă cu noi pe vârf am rămas profund uimit. Să fac parte din proiectul asta a fost o experiență foarte mișto din care am învățat multe lucruri. Unul dintre lucrurile învățate este legată de comunicare, ce este foarte importantă și esențială în realizarea unui demers de genul ăsta. În final, mă bucur de reușita realizării proiectului și sunt recunoscător față de echipa mea și față de toate organizațiile și asociațiile pentru implicarea lor.”

Implicarea și dăruirea tinerilor din Centrul Local Baden-Powell a fost răsplătită la Gala Tineretului din România 2018 cu Premiul de popularitate și locul II la secțiunea Mediu. Felicitări echipei (Silviu Grecu – coordonator proiect, Silviu Ghinea, Roxana Munteanu, Antonio Eduard Mihai și Diana Joița – lider mentor în cadrul proiectului, pentru exemplu pozitiv de valorificare a mediului înconjurător și mulțumim Lidl Romania pentru sprijin!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *