Reciclează și înfrumusețează

„Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume – Gandhi”.  Între 5 și 13 milioane de tone de plastic ajunse în oceanele lumii în fiecare an sunt înghițite de păsări marine, pești și alte organisme. Până în 2050 oceanele vor conține o cantitate mai mare de plastic decât de pește. Sursă : theecologist.org

Având ca sursă de inspirație acest citat și datele statistice ca argument stiințific pentru gravitatea problemei consumului de plastic, cercetașii de la Centrul Local Panaitescu din București și-au propus să fie un exemplu pentru generația actuală și generațiile viitoare prin încurajarea consumului responsabil și oferirea de alternative pentru reutilizarea pet-urilor din plastic. Soluția pe care ei au identificat-o a fost pusă în practică prin intermediul proiectului, „Reciclează și înfrumusețează”. Aceştia și-au dorit ca împreună cu un grup de oameni să ajute la rezolvarea unei probleme a comunităţii, aceea că pe zi ce trece cantitatea de pet-uri din lacuri şi oceane crește considerabil astfel încât, curând va fi mai mare decât cea a peştilor.

Scopul proiectului a fost încurajarea oamenilor de a alege un mod de viață minimalist în privința plasticului pentru a limita poluarea mediului înconjurător. Principalele activități au constat în strângerea/ colectarea deșeurilor de plastic aruncate în natură și desfășurarea, pe parcursul a două zile, a unei activități de reciclare și transformare a pet-urilor colectate în obiecte decorative pentru uz caznic.

Atelierele de reutilizare a plasticului au fost dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 7-18 ani și adulților, unde fiecare și-a putut testa creativitatea prin pictarea și decorarea pet-urilor. Astfel, în urma atelierelor, pet-urile au fost transformate în ghivece de flori și alte obiecte decorative. Toți cei care au participat la ateliere, au fost de părere că această inițiativă a fost una utilă, relaxantă, creativă și cu o finalitate practică.

Obiectivul de Dezvoltare Durabilă – Consum și producție responsabile are ca principal scop conștientizarea resurselor finite și aplicarea măsurilor sustenabile prin încurajarea consumului responsabil, printr-un comportament mai conștient și activități care să aplice principiile dezvoltării durabile.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *