Ne unește Rezoluția pentru Dezvoltare Durabilă!

La Adunarea Generală din aprilie am votat, împreună, Rezoluția pentru Dezvoltare Durabilă – un pas nu doar mare, ci și măreț pentru organizația noastră. Ne-am asumat astfel un interes colectiv pentru generațiile viitoare (de cercetași, de copii și tineri), o grijă față de resursele limitate ale planetei, un respect și o punere în practică a unor principii sănătoase de mediu, sociale și economice.

Ce înseamnă o rezoluție? În mod oficial, reprezintă o hotărâre adoptată în urma unor dezbateri colective. În mod practic, reprezintă o asumare pe care organizația noastră a făcut-o, către principiile dezvoltării durabile. În mod concret, o puteți găsi aici.

Ea prezintă, inițial, câteva informații generale despre importanța pe care acest domeniu o are, în strânsă legătură cu cercetășia – națională și internațională. Amintește astfel de Viziunea 2023 (În 2023 cercetășia va fi cea mai importantă mișcare educativă pentru copii și tineri din România, cu lideri autentici și integri, care produce schimbări pozitive în comunitate, printr-o organizație sustenabilă, cu un sistem de management organic, eficace și eficient), de poziția organizației mondiale cu privire la Dezvoltarea Durabilă, de parteneriatele relevante pe care le-am încheiat în ultima perioadă (WWF-România, ONG21 și FOND). Dar mai ales, amintește de sinergia perfectă dintre valorile cercetășești și principiile dezvoltării durabile – o sinergie care există de la începuturi și pe care noi începem să o numim, în prezent.

Rezoluția organizației noastre pentru Dezvoltare Durabilă are 3 puncte importante:

  • Adunarea Generală își declară susținerea cu privire la principiile Dezvoltării Durabile și își asumă respectarea și implementarea lor la toate nivelurile mișcării noastre
  • Adunarea Generală mandatează Consiliul Director să dezvolte o Strategie de Dezvoltare Durabilă în organizație, care să ia în considerare atât programul educațional pe care îl oferim tinerilor, cât și toate activitățile pe care le organizăm, le susținem sau în care ne implicăm
  • Adunarea Generală mandatează Centrele Locale, Consiliul Director și Echipa Executivă să își dezvolte propriile planuri de lucru pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în baza strategiei propuse de Consiliul Director

Primul punct aduce în atenție asumarea noastră pentru principiile Dezvoltării Durabile, la toate nivelurile organizației, inclusiv în comunicare. Cum facem asta, pe scurt? Ne declarăm susținători ai Dezvoltării Durabile și respectăm principii sănătoase de mediu, sociale și economice. 

Al doilea punct vorbește despre o strategie națională de Dezvoltare Durabilă – pe care ne dorim să o avem, astfel încât toate activitățile noastre să fie în linie (indiferent că sunt pedagogice, de comunicare, de organizare evenimente în comunitate etc). Vrem să predicăm cu pasiune despre Dezvoltare Durabilă – dar mai ales, să punem în practică Dezvoltarea Durabilă.

Iar al treilea punct sprijină Centrele Locale și nivelul național să își dezvolte propriile planuri de lucru, de acțiune, pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Cum ar face Centrele Locale asta, pe scurt? Primul pas e foarte simplu și cât se poate de practic: intră pe sdgs.scouts.org, își creează conturi individuale de cercetași și încep să bifeze activitățile enumerate la fiecare dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Rezoluția pentru Dezvoltare Durabilă este una dintre cele mai importante poziționări ale organizației noastre – o poziționare și o asumare care ni se potrivește perfect! Este cu atât mai încurajator cu cât această asumare a fost făcută de Adunarea Generală – reprezentanții Centrelor Locale fiind aceia care și-au demonstrat interesul pentru Dezvoltare Durabilă. 

Care ar fi următorii pași? Să o facem cu adevărat să fie a noastră – să fim recunoscuți în comunitățile noastre locale ca promotori ai Dezvoltării Durabile, ca grup de copii și tineri care pun în practică principii sănătoase de mediu, economice și sociale.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *