Fabricat în România. De ce să cumperi de la producători locali?

Mâncarea locală ar putea fi un câștig pentru tine, pentru planetă și pentru comunitatea ta. De ce? Păi haide să le luăm pe rând:

1. Cumpărături locale: beneficii pentru sănătatea ta

Mâncarea locală poate fi mai bună pentru sănătatea ta din câteva motive. Pentru început, alimentele locale rețin adesea mai mulți nutrienți. Produsele locale sunt lăsate să se coacă în mod natural, în timp ce alimentele care călătoresc pe distanțe lungi sunt adesea culese înainte de a fi coapte, iar mâncarea culeasă proaspătă și în timpul sezonului nu are prea mulți km de parcurs înainte de a fi vândută.

Alegerea fructelor și legumelor de sezon poate fi, de asemenea, mai sănătoasă. Când cercetătorii de la Universitatea de Stat Montclair au comparat conținutul de vitamina C al broccoli cultivat în sezon cu broccoli importat în afara sezonului, au descoperit că acesta din urmă avea doar jumătate din conținutul de vitamina C.

În plus, produsele cultivate local pot fi mai sigure. Când sunt importate și în afara sezonului, fructele precum roșiile, bananele și perele sunt adesea culese necoapte și apoi, sunt „coapte” artificial cu gaz etilenic.

De asemenea, alimentele de la cultivatorii locali pot conține mai puține (sau deloc) pesticide. Fermierii trebuie să plătească o taxă suplimentară pentru a deveni certificat ecologic. Unii fermieri mici folosesc metode organice, dar nu sunt certificați, deoarece pur și simplu nu sunt suficient de mari pentru a-și putea permite taxele de certificare. Chiar dacă nu sunt organice, micii fermieri tind să folosească mai puține substanțe chimice decât fermele mari industrializate. 

Dacă puteți, vă sfătuim să discutați cu fermierii de pe piața locală și să-i întrebați ce tip de pesticide (dacă există) folosesc. De asemenea, asigurați-vă că vă spălați bine produsele pentru a reduce expunerea la pesticide.

2. Cumpărături locale: beneficii pentru mediu

Alimentația este unul dintre principalii factori ai schimbărilor climatice.

Consumul de mai multe alimente locale reduce emisiile de CO2 prin reducerea numărului de km necesari transportului de alimente de la fermă la consumator.

Consumul mai multor alimente locale poate fi o parte a soluției combaterii schimbărilor climatice. Însă, localitatea nu este imaginea întreagă a sustenabilității alimentare. Impactul alegerilor noastre alimentare asupra mediului include mulți factori.

Alegerea mai multor alimente pe bază de plante este o parte importantă a ecuației. Dacă doriți să mâncați o dietă mai durabilă, căutați alimente locale, organice. Cu cât este mai mare procentul de aport de proteine care provine din alimentele vegetale, cu atât dieta ta va fi mai prietenoasă cu mediul și mai sănătoasă.

Acum că ai aflat beneficiile cumpărăturilor de la producătorii locali, Echipa Națională de Educație pentru Dezvoltare Durabilă te provoacă să afli câți “km” consumi în fiecare zi și îți propune să-i încurajezi și pe cercetașii tăi să cumpere de la producătorii locali, folosindu-te de articol și de această fișă de activitate. Sperăm să-ți fie de folos și să aduni câți mai puțini “km” în farfurie.

Gata oricând!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *