WSEP – un manual de activități de mediu pentru tineri

“Studiul naturii este activitatea principală în Cercetășie” – Baden-Powell 

Prin cercetășie, tinerilor li se dau oportunități de a experimenta și de a se conecta cu natura. Natura este esențială pentru Cercetași ea fiind unul dintre cele opt elemente ale Metodei Scout, iar protejarea mediului joacă un rol central pentru a crea cetățeni responsabili. Educația pentru mediul înconjurător a jucat un rol proeminent în Mișcarea Cercetășească de când a fost fondată. 

În 2005, la cea de-a 37-a Conferință Mondială a Cercetașilor, atenția s-a concentrat în special asupra educației ecologice în cercetășie, adoptându-se  rezoluții globale privind educația ecologică și dezvoltarea durabilă.

Programul Cercetășesc Mondial de Mediu (WSEP – World Scout Environment Programme) este un program educațional mondial ce oferă instrumente, resurse și inițiative pentru toate vârstele pentru a ajuta cercetașii din întreaga lume să lucreze împreună pentru binele mediului local și global. Programul se bazează pe un set de principii și scopuri de mediu care oferă o bază pentru educația pentru mediu în Cercetășie. 

Acest manual cu instrumente a fost tradus și adaptat în limba română de o echipă de cercetași (Daniela Borontiș, Alexandra Ureche, Mihaela Ciobanu, Andrada Crăciun) pentru a facilita folosirea lui în activitățile curente ale cercetaților. El conține un set de fișe de activitate, cu fixare pe componenta de mediu. Programul Cercetășesc Mondial de Mediu este o referință utilă pentru a avea o vedere de ansamblu asupra provocărilor cheie cu care se confruntă planeta din punctul de vedere al mediului și cum se raportează aceste provocări la programul cercetășesc pentru tineri. 

Cele 52 de activități propuse se raportează la 5 obiective pentru Educația de Mediu din cercetășie și este adresat pentru trei categorii mari de vârstă (sub 11 ani, 11-14 ani și 15+). 

Cele 5 Obiective la care programul ne îndrumă să ne concentrăm activitățile sunt:

1. OAMENII ȘI SISTEMELE NATURALE AU APĂ ȘI AER CURATE

2. EXISTĂ UN HABITAT NATURAL SUFICIENT PENTRU A SUSȚINE SPECIILE NATIVE

3. RISCUL SUBSTANȚELOR DĂUNĂTOARE OAMENILOR ȘI MEDIULUI ESTE MINIMIZAT

4. SUNT UTILIZATE CELE MAI POTRIVITE PRACTICI DE MEDIU

5. OAMENII SUNT PREGĂTIȚI SĂ RĂSPUNDĂ LA HAZARDURI DE MEDIU ȘI DEZASTRE NATURALE

Activitățile sunt exemple care pot fi implementate la nivelul unui Centru Local cu un grup de cercetași. Oricând este posibil, programul ar trebui desfășurat în natură, permițându-le cercetașilor să exploreze ei înșiși și să descopere mediul înconjurător. 

Acest program oferă cercetașilor posibilitatea de a obține Ecusonul Mondial de Mediu, un badge recunoscut la nivel mondial.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *